MAATSCHAPPELIJK THEMA LAAGGELETTERDHEID
Bedrijven en maatschappelijke organisaties ontmoeten en versterken elkaar niet alleen door het maken van matches. Samen voor Nieuwegein inspireert en faciliteert hen ook samen de dialoog aan te gaan over actuele sociaal maatschappelijke thema’s in Nieuwegein. Eerder hebben we projecten georganiseerd over de thema’s arbeidsparticipatie, mantelzorg en jongeren.
Laaggeletterdheid
In april 2017 heeft de Raad van Advies bepaald dat we ons inzetten voor het thema laaggeletterdheid. Met bibliotheek De tweede verdieping en met andere partners organiseren we op maandag 16 april een conferentie Werk & Taal speciaal voor bedrijven en professionals in Nieuwegein.
Foto’s Conferentie Taal & Werk
Conferentie
Ruim 60 deelnemers luisterden naar presentaties en volgden workshops bij het Anna van Rijn College aan de Albatros 1. ‘’Ik heb veel nieuwe dingen gehoord, waar we zeker mee aan de slag gaan binnen onze organisatie’’, aldus één van de deelnemers bij de netwerkborrel aan het einde van de conferentie. Bij de ontvangst van de deelnemers stonden leerlingen van het Anna van Rijn klaar om mensen hun badge te geven en te voorzien van koffie en thee. Bij de hele conferentie hebben zij hun handen uit de mouwen gestoken om alles in goede banen te leiden.
Na de koffie was het tijd voor presentaties in de theaterzaal van de school. De wethouders Johan Gadella en Martijn Stekelenburg kwamen aan het woord. Zij vinden laaggeletterdheid een heel belangrijk thema. ‘’Fijn dat Samen voor Nieuwegein en de bibliotheek samen met andere organisaties deze conferentie organiseren. Het is een start om laaggeletterden in beeld te gaan brengen en ze een stap verder te helpen’’, aldus Martijn Stekelenburg. ‘’De grote opgave is mensen te bereiken. Er is een taboe op niet goed kunnen lezen en schrijven. Dat moeten we zien te doorbreken en daar hebben we elkaar voor nodig’’, zei Stekelenburg. Het is ook een economisch belang, volgens Gadella. ‘’Er is banengroei in de sectoren logistiek, transport en bouw. We kunnen ons niet permitteren dat mensen niet aan het werk komen of doorstromen door laaggeletterdheid. Daar moeten we werk van maken!’’
Wat veel indruk maakte was het verhaal van een medewerker van het Sint Antonius Ziekenhuis. Hij kreeg van zijn werkgever de gelegenheid over verschillende taalcursussen te doen. Zowel in zijn werk als privé is zijn leven hierdoor veranderd. Onze samenleving wordt meer en meer digitaal en dus ook ingewikkelder als je moeite hebt met taal.
Na het centrale deel en een korte pauze werden drie workshops aangeboden. De deelnemers konden in 2 ronden workshops volgen over hoe je laaggeletterde werknemers herkent, hoe je vanuit het perspectief van laaggeletterden naar strategische vraagstukken kunt kijken en over taal en gezondheid. De workshops werden gegeven door bibliotheek De tweede verdieping samen met de GGD en door de Stichting Lezen & Schrijven.
Na afloop van de workshops konden de deelnemers nog met een hapje en een drankje met elkaar van gedachten wisselen en informatie krijgen bij de informatietafels van taalaanbieders en organisaties die zich bezig houden met laaggeletterdheid.