Geslaagde netwerkbijeenkomst op dinsdag 11 juni

 in Nieuwegein, Nieuws, Partnernieuws

Dinsdag 11 juni organiseerden we een netwerkbijeenkomst met als thema arbeidsmarkt. Na de opening door voorzitter Dorathé van Doorn van Samen voor Nieuwegein stelde intermediair Karin Beenen drie nieuwe partners voor aan de aanwezigen. De stichting Jeugdland, SVS Inburgering en de Stichting Eet mee hebben zich aangesloten bij het netwerk.

Daarna hadden we Anoek van Leeuwen uitgenodigd. Zij is voormalig directeur van A&E Personeelsdiensten en op dit moment werkzaam als HR professional met haar eigen bedrijf ANroute HR Advies. Anoek vertelde over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Er is krapte op de arbeidsmarkt. Voornamelijk in de technische beroepen en de ICT. Deze krapte wordt structureel, mede door de vergrijzing. Veel jongeren willen zelfstandig zijn: Startup hipster: de stipster. Creatief, maar minder loyaal, geld is voor hen belangrijk. Zij vormen een Netwerkwereld: mens centraal, niet de werkgever. Er zijn beroepen die gaan verdwijnen, bijvoorbeeld administratieve beroepen. Maar er komen ook weer nieuwe beroepen bij.

Ook informeerde Anoek de aanwezigen over de nieuwe wet WAB per 2020. De overheid wil meer vaste contracten en minder flexcontracten. In de WAB zitten een aantal maatregelen op fiscaal en juridisch gebied.

Discussie
In de discussie stond de vraag centraal: Hoe ga je jouw propositie in de arbeidsmarkt neerzetten (zowel werkgever als werknemer)?
Eén van de aanwezigen vroeg hoe dit uit kan pakken voor mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt? Positief is het feit dat er is krapte is. wWrkgevers staan voor open voor opleidingstrajecten binnen het bedrijf. Taal is belangrijk, maar werk kan helpen om taal te leren. Werkgevers doen meer aan opleiding. Ook werving is nog te traditioneel. Bedrijf moet zich beter in the picture zetten.

Vertegenwoordigers vanuit het onderwijs zien wel verandering in opstelling van bedrijven en flexibiliteit in opleidingen zelf. Ook leraren willen deels in bedrijf werken. Daar beweegt momenteel dus ook veel.

Kom binnen bij bedrijven
Na de presentatie van Anoek en de discussie was er een korte pauze. Na de pauze vertelde intermediair Karin Beenen over een nieuw project ‘Kom binnen bij bedrijven’. Samen voor Nieuwegein is aan het onderzoeken of dit project in Nieuwegein waardevol kan zijn. Het is een project waarbij bedrijven in 1 week op een zelfgekozen moment of momenten hun deuren openzetten. Werkzoekenden kunnen dan een kijkje nemen en in gesprek met de mensen binnen het bedrijf. Bij de aanwezigen tijdens de netwerkbijeenkomst is breed belangstelling voor een dergelijk project. Wel wordt aangegeven dat het belangrijk is dat de verwachtingen duidelijk zijn. Zowel bij bedrijven als werkzoekenden. Ook werd de behoefte aangegeven om met een groep een bedrijf te bezoeken.

Foto’s: Henry Hekman

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

X